Det är alltid lika roligt när man träffar på kustlabben i det ytterst kustbandet i Bohuslän och det brukar ju bara hända några gånger per år som man lyckas få bilder på dem. Det är inte så svårt att få syn på dem under riktigt blåsiga perioder men dessa blåsiga perioder brukar inte bjuda upp till bra fotograferingstillfällen.
Kustlabben en tjuv i skärgården.
Jag har försökt att vara ute lite mer med båt när jag har fått tillfälle och detta bottnar såklart i alla observationer av valar som är gjorda under sommaren. Sedan så skall det mycket tur och träff till för att få syn på en val under en ”riktad” tur men det finns så mycket annat att njuta av och såklart fotografera. Oftast så upptäcker man kustlabben antingen när de sitter relativt högt och spanar efter till tänkta ”offer eller när de fajtas i luften med sina offer. Kustlabben fångar vanligtvis inte sina egna byten utan stjäl av andra vilket man brukar benämna kleptoparasitism. När labben ser en annan fågel och oftast är det tärnor eller måsar som har haft fiskelycka så attackeras dessa i luften tills de tappar eller rent utav spyr upp sitt byte. Detta går oerhört fort och fåglarna försvinner snabbt från platsen då offret hela tiden försöker fly från kustlabben.
Kustlabbarna finns olika morfer vilket innebär att vissa individer är väldigt mörka med andra kan vara påfallande ljusa i sin fjäderdräkt (mina bilder visar mörka fasen). Det finns säkert flera häckande par i yttersta havsbandet i Bohuslän men dessa fåglar lever ett anonymt liv då de måste hålla till långt från störande båtfolk som går iland på öarna. Precis som med många av våra andra fåglar så märks det direkt om man kommer för nära häckande labbar då de kan vara riktigt aggressiva i sitt häckningsområde. Jag kände till ett par för flera år sedan men de har slutat att komma tillbaka till sin ö långt ut vid de yttersta skären, säkert på grund av det ökande båtlivet.
Artdatabankens – rödlista
Den mänskliga störningen är troligen en av orsakerna till att kustlabben har minskat i landet de senaste åren. Artdatabanken bedömde vid den senaste uppdateringen av deras rödlista att kustlabben har statusen Nära hotad ”NT” vilket är ett steg tillbaka i fel riktning mot föregående listor där den vid flera tillfällen har klassats som Livskraftig ”LC”. Tyvärr så tror jag att vi i framtiden kommer att få se mer av dessa problem med vårt utökade friluftsliv som slår mot vissa arter av både djur och fåglar.
Må väl!
/Ingemar